Cloud Capital grundades med ett tydligt fokus; att ge SaaS-entreprenörer som nått uppskalningsfas tillgång till smart expansionskapital i form av lån eller aktieägarkapital – eller en kombination av båda. Enkelt beskrivet kan Cloud Capital ses som en hybrid mellan riskkapital/venture capital och långivning.

 

Optimerat för SaaS

Kärnan i Cloud Capitals verksamhet är att ta hänsyn till SaaS-bolagens särdrag som ofta skiljer sig från andra typer av start-ups. SaaS-bolagens licensierings/prenumerations-modell ger vanligen stabila och växande intäkter. En organisk och lönsam tillväxt kan säkerställa att grundare kan behålla sitt ägande och kontroll över sin skapelse. Nedsidan är att det kan ta lång tid att uppnå önskad tillväxttakt med följden av att entreprenörer exempelvis tvingas att ställas inför återkommande val som att anställa en ny säljare eller utvecklare när det finns behov för båda två. Att istället ta in externt kapital med hjälp av traditionella VC-bolag kan vara ett passande alternativ för många. Enligt vår erfarenhet innebär det ofta att en stor del av ägandet försvinner och att bolaget tar in mer kapital än vad det har behov för i närtid.

 

Balans mellan tillväxt och lönsamhet

Cloud Capital tror istället på modellen att skynda långsamt med en balans mellan tillväxt och lönsamhet där kapital kan erbjudas på ett effektivt sätt i takt med att det behövs. Ibland i form av lån. Ibland i form av ägarkapital. Ibland en kombination av båda – allt med fokus på entreprenörens och bolagets behov.

Cloud Capital grundades 2017 av Johan Crona, med bakgrund från att starta, bygga och investera i mjukvarubolag. Han har bland annat varit investeringschef för Almi Invest Stockholmsfond med 450 miljoner kronor under förvaltning och cirka 60 startupbolag i tidig fas. Med sig har Johan Crona en grupp investerare och serieentreprenörer med lång erfarenhet av bolagsbyggande och investeringar samt ett nätverk av senior advisors inom juridik, finansiering och marknadsföring.

Johan Crona är också grundare av nätverket Stockholm SaaS med över 600 medlemmar samt initiativtagare till the Swedish SaaS Report.

För dig som söker extern finansiering –läs mer om hur vi investerar och ta gärna kontakt.

Extern länk: “Go big or go home” är inte det enda sättet att bygga bolag på. Krönika av Johan Crona, Breakit, 19 augusti 2018.